Sisällysluettelo

  1. 52 Sunnuntain harjoitusta kirjoittamiseen
  2. Henkilöt ja hahmot
  3. Fantasia
  4. Juoni
  5. Video, musiikki ja kuva
  6. Otsikot
  7. Ideat ja aiheet
  8. Sekalaiset
  9. Kiitokset
  10. Valmistusmerkinnät

52 Sunnuntain harjoitusta kirjoittamiseen


Kiitos kun ostit tehtäväkirjan! Tästä kirjasta riittää iloa koko vuodelle. 52 sunnuntain harjoitusta kirjoittamiseen on tarkoitettu joka viikkoiseen käyttöön. Näiden harjoitusten avulla pidät yllä kirjoittamista. Voit itse toki valita minä päivänä näitä teet, mutta vanhassa blogissamme nämä harjoitukset olivat juuri sunnuntaisin ilmestyviä harjoituksia. Vanhojen harjoitustemme lisäksi olemme lisäilleet mukaan myös muutamia uusia harjoituksia sekä hioneet vanhoja.

Ota kynä käteen ja kirjoita! (tai laske sormesi näppäimistölle)


Harjoitukset on jaettu seuraaviin aihepiireihin:


Henkilöt ja hahmot

Harjoitukset sisältävät henkilöiden ja hahmojen luomista.


Fantasia

Fantasiaan liittyviä harjoituksia.


Juoni

Juonen kehittelyyn tarkoitettuja harjoituksia.


Video, musiikki ja kuva

Harjoituksia, joissa käytetään videota, musiikkia ja kuvia.


Otsikot

Harjoituksissa annetaan otsikko vaihtoehtoja ja niille erilaisia käyttötarkoituksia.


Ideat ja aiheet

Harjoitusten avulla kirjoittaja löytää uusia ideoita ja aiheita omasta elämästään sekä ympäröivästä maailmasta.


Sekalaiset

Monipuolisia harjoituksia.

Henkilöt ja hahmot

1

Valitse jokin eläin ja kuvaa päivä sen näkökulmasta. Mitä se tekee? Mitä ajattelee? Onko sillä ystäviä? Mitä se pelkää? jne... Voit myös miettiä miksi se tekee tietyllä tavalla tai pelkää jotain.


2

Kirjoita aluksi henkilöllesi

- nimi

- ikä

- suurin haave

- suurin pelko

- ammatti

- paheet

- viholliset ja ystävät

- suurin tavoite

Näitä tietoja ei tarvitse kirjoittaa näkyviin, mutta kirjoita sen jälkeen tietojen pohjalta henkilösi päivä, johon sisältyy kaikki tai osa tiedoista.


3

Ystävyyttä on monenlaista.

Onko sinulla koskaan ollut mielikuvitusystävää? Oletko joskus halunnut uuden ystävän? Mikä on ystävyydessä kaikkein tärkeintä? Millaisia piirteitä on ystävillä? Onko olemassa jotain sellaista pahaa, mikä voi hajottaa koko ystävyyssuhteen? Oletko menettänyt jonkun ystävän, jonka haluaisit takaisin?

Näitä asioita miettiessäsi, kirjoita kuvaus ystävästä tai ystävyydestä. Mitä se sinulle merkitsee? Millaisia tuntemuksia sana ystävä ja ystävyys sinussa herättää?


4

Valitse jokin eläin, esim. Lehmä, kissa, koira, kana, papukaija, apina tai muu ja kirjoita siitä proosaa, runoa, tarinaa mitä tahansa. Voit kirjoittaa laulun, runon kuvan tai muun pohjalta tai aloituslauseesta. 10 minuuttia.


5

Katsele kadulla ihmisiä. Ota heidän kävelytyyleistä, vaatetuksestaan, puhetyylistään ja kaikista muista yksityiskohdista muistiinpanoja ja luo niiden avulla tarinasi päähenkilö. Kirjoita sitten tarina miehestä, naisesta tai lapsesta, joka on eksynyt vieraaseen kaupunkiin. Mitä hän tekee kadulla? Kysyykö hän neuvoa vai yrittääkö selvitä yksin? Miten tarina päättyy? Löytääkö päähenkilö perille?


6

Valitse alla olevista jokin taruolento ja kirjoita sen päivästä. Kerro mitä se tekee, onko sillä ystäviä tai vihollisia, mitä se syö jne...


  1. Keiju
  2. Peikko
  3. Haltija
  4. Jättiläinen
  5. Yksisarvinen
  6. Lohikäärme


7

Sisko tai veli

Millainen sinun sisko tai veli on? Entä jos sinulla ei ole niitä, millaista se on? Oletko kenties kaksonen, millaista se on? Millainen veli ja sisko olet/ haluaisit olla? Entä lapset, miten vaikkapa leikkikentällä huomaa ketkä ovat sisaruksia?


8

Kuvittele olevasi jokin pieni eläin keskellä vilkasta toria. Pelkäätkö vai ystävystytkö ihmisten kanssa? Kohtaatko vaaroja vai hyvää tuuria? Kirjoita siitä pieni tarina!


9

Kirjoita ihmisten nimiä paperilapuille. Kirjoita myös verbejä. Sekoita ihmisten nimet keskenään, samoin verbit. Valitse satunnaisesti kaksi tai kolme nimeä ja verbiä ja kirjoita niistä sitten tarina. Tarinaan voit ottaa myös muita paperilappuja esimerkiksi paikkoja, vuodenaikoja, harrastuksia jne. Valinta on sinun!


10

Kirjoita lista ominaisuuksista, jotka tekevät henkilöstä erikoisen. Voit hyödyntää listan ominaisuuksia luodessasi uusia henkilöitä.

Esimerkkejä ominaisuuksista:

Ujo nähdessään kissan, kiinnostunut taikaesineistä, haluaa taikuriksi, pelkää matoja, hänellä on ikuinen hikka....


11

Mieti millainen tarina voisi sopia 10-vuotiaalle tytölle ja 40-vuotiaalle miehelle. He voivat kuulua samaan tarinaan tai eri tarinoihin.

ESIMERKKEJÄ:

10-vuotias Ilona halusi järjestää syntymäpäiväjuhlat. Hänen 40-vuotias isänsä oli ensin sitä vastaan, mutta nähdessään tyttärensä surullisen ilmeen, hän päätti järjestää tälle yllätysjuhlat...

10-vuotias Raili asuu kerrostalossa. Hän on tekemässä lumilinnaa. Talonmiehenä toimiva 40-vuotias Tomi tulee huutamaan tytölle, ettei lumikasassa saa leikkiä....


12

Luo hahmo tarinalle:

Koulun takapihalta löytyy ovi, joka imaisee jokaisen avaajan sisään huvipuistoon. Huvipuistoon joutuneet jäävät sinne ikuisesti.


Apukysymyksiä:

Minkä ikäinen henkilö on? Millainen hänen taustansa on? Miten hän löytää oven? Millaista huvipuistossa on? Haluaisiko henkilö varoittaa muita, kuinka sen voisi tehdä?

Fantasia

1

Mitä tapahtuu vesipisaralle, joka ei tavoita koskaan maata?

Mihin valo katoaa kun sammutat valot?

Miksi eläimet eivät osaa puhua ihmisille?

Keksi itse lisää kummallisia kysymyksiä

ja yritä tarinan muodossa vastata niihin.


2

Aloituslauseharjoitus on erinomainen kirjoittaessa juuri fantasiaa, sillä jokainen kuvittelee lauseen jatkuvat omalla tavallansa. Nyt tehtävänäsi on keksiä erilaisia aloituslauseita, jotka voisivat johtaa fantasian maailmaan. Sen jälkeen voit kirjoittaa niistä tarinan tai useammankin ja katsoa, miten tarina muuttuu toisella kerralla. 

Tässä esimerkkejä aloituslauseille:  

1) Kissa istui lankakerän päällä yrittäen napata ilmassa lentelevää kummallista otusta, joka ei kuulunut tähän maailmaan…

2) Oven takaa kuului kummallista meteliä…

3) Viisas lehmä seisoi takajaloillaan saadakseen ihmisen huomion…

4) Automaatin oli tukkinut paksu karvakasa…


3

Kirjoita itsestäsi lause, jossa on mahdotonta,

kuten "Minä olen kissa".

Kirjoita sen lauseen pohjalta sitten runo,

jossa toteat lauseen olevan aivan tavallinen,

eikä lainkaan sinun mielestä kummallinen…


4

Kirjoita tarina, jossa lopussa tapahtuu jotakin odottamatonta.


5

Yritä edetä realistisesta kerronnasta fantasiaan mahdollisimman huomaamattomasti:


- Isä keittää joulupuuroa, joka alkaa

valua lattialle ja alkaa puhua.

- Opettaja istuu tuoliin ja huomaa

kasvaneensa siihen kiinni.

- Äiti tiskaa astioita, jotka haluavat

lähteä kaupungille.

- Poika istuu laiturilla, joka ryhtyy

laulamaan ja lähtee seikkailulle.

- Tyttö istuu ongella ja saa ahvenen,

joka haluaa asua kerrostalossa.

Valitse yksi aihe listasta ja anna mennä..

Juoni

1

Luo juoni seuraavista kohokohdista:


Tyttö on ratsastustallilla.

Hän näkee mörön.

Tyttö herää lopulta aamulla omasta sängystään.


2

8 tapahtumaa sisältävä juoni. Sinun tehtävänäsi on keksiä niistä juoni ja laittaa tapahtumat mielestäsi oikeaan järjestykseen. Tehtävään voi olla monta ratkaisua ja toisella kerralla juoni saattaa olla ihan erilainen. Kokeile, leiki ja hassuttele!


  • Puun kolo oli pimeä
  • Koivunmahla maistui raikkaalta
  • Tassut koskettivat lähes valkoisia hattaroita
  • Hänellä oli jotain hampaan kolossa eilisestä ruokailusta
  • Taidokkaat kiemurat taivaalla saivat maailman näyttämään erilaiselta
  • Käpyä kädessään käännellen oravanpoika pisteli sen poskeensa
  • Rasahdus havahdutti hänet
  • Unen ihanuus oli sokeriakin makeampaa

Video, musiikki ja kuva

1

Kirjoita kuvasta.


2

Kirjoita kuvassa olevista sanoista tai millaisen tunnelman kuva antaa.


3

Etsi jostain satunnainen rentouttava kappale ja mieti millaisessa maailmassa voisit olla kun kuulet kyseisen kappaleen.

Youtube on hyvä paikka etsiä videoita ja musiikkia. 

Otsikot

1

Tässä muutama otsikko. Kirjoita millainen tarina tai runo tahansa kyseisestä otsikosta. Lisätäksesi vaikeusastetta, voit ottaa seuraavan otsikon väliotsikoksi ja jatkaa tarinaasi toisella otsikolla. Ja jos tunnet halua lisätä vielä hitusen vaikeutta, ota mukaan kolmaskin otsikko.


Kahvivuosi

Kukkamäki

Omenan arvoitus


2

Aloita tarinasi kirjoittamalla otsikko paperille ja sitten jatka tekstiä ensimmäisillä otsikosta nousevilla ajatuksilla. Voit käyttää kaikkia alla olevia otsikkoja eri kirjoituskerroilla. Keksi itse lisää!


Otsikot:

- Käärmeiden yö

- Kuulaan kukikas niitty

- Ostoskärryjen tanssi

- Pienen mukin matka maailmalle

- Veltto jäätelö

- Pehmeä kivi

- Odotuksen taikaa

- Simpanssin yöhuuto

Ideat ja aiheet

1

Kerro lempipaikastasi. Missä se on? Onko se työpöytä, sohvan nurkka, puisto, kahvila...? Mitä hyvässä kirjoituspaikassa erityisesti pitää olla? Mitä siellä ei saa olla?


2

Kierrä omaa kotiasi, miten voisit kuvailla sitä tarinassasi? Kirjoita kohtaus, joka tapahtuu jossain kotisi huoneista ja lue se jollekin läheisellesi. Osaavatko he arvata, mistä huoneesta on kyse?


3

Kirjoita yhden päivän aikana kaikki mahdolliset ideat ylös paperille. Jätä hieman väliä ideoiden jälkeen, jolloin voit helpommin kirjata lisä ajatukset. Mieti millaiset ideat sinua kiinnostavat ja millaisia tarinoita kirjoitat.


4

Kirjoita innostava tarina vaikka harrastuksestasi, jota olet tehnyt pitkään. Lue se sitten jollekin, joka ei tiedä aiheesta juuri mitään. Innostuiko hän?


5

Kun olit lapsi, millaisia kevään merkkejä näit luonnossa? Kerro kevään tulosta lapsen silmin ja lisää siihen erilaisia aisteja esimerkiksi kuulo-, näkö-, hajuaisteja. Milloin tunsit kevään ensimmäiset hetket ihollasi? Teitkö jotain erityistä juhlistaaksesi kevään ja kesän tuloa? Mitä odotit lapsena eniten kesässä? Millaisia leikkejä leikit sisarusten/kavereiden/naapureiden kanssa keväällä ja kesällä?


6

Mieti viisi minuuttia mistä voisit kirjoittaa....