Islam ja Suomi

Huomioita 2000- luvun maahanmuutosta ja sen seurauksista

 

 

Tapio Holopainen

 

 

 

 

Epubin ISBN: 978-952-6613-48-2

 

 

 

Perheelleni

 

 

Ei riitä että selvitään hyvin kulloinkin esiin tulevista yksityisseikoista. Tarvitaan laajempi näkökenttä.

Hankkikaa se.

– Tuntematon sotilas

 

Aluksi

Koska islam ja maahanmuutto ovat vaikeita aiheita ja herättävät voimakkaita tunteita, yritän lähteä liikkeelle sellaisesta oletuksesta, jonka mahdollisimman moni voi hyväksyä.

Ihminen on laumaeläin ja laumaeläimenä jonkin ryhmän jäsen, johon kuuluminen on tärkeää hänen identiteetilleen. Jos ihminen kuuluu useampaan ryhmään, on keskeistä, mikä lojaliteetti voittaa, jos ryhmäidentiteetit törmäävät? Näin ei tietenkään tarvitse käydä. Ihminen on voinut perinteisesti olla kristitty ja suomalainen, eikä noihin kahteen ryhmään kuuluminen ole johtanut kovinkaan kummoisiin kriiseihin johtuen siitä, että suomalainen on lähtökohtaisesti ollut kristitty. Itse asiassa vielä satakunta vuotta sitten useimmille olisi ollut vaikea kuvitella, että joku muu kuin kristitty voisi olla suomalainen.

Toisaalta henkilö voi olla Jokereiden kannattaja sekä suomalainen, koska Jokereiden kannattajuus on asia, joka ei ole samalla lailla vakavaa kuin suomalaisuus. Jokerien kannattajuus ja suomalaisuus eivät joudu ristiriitaan, koska kannattajuus ei vaadi sellaista toimintaa, joka olisi ristiriidassa suomalaisuuden kanssa.

Se mihin ryhmiin ihmiset kuuluvat on tärkeää, koska konfliktit syntyvät ryhmien välille. Mitä enemmän yhteiskunnassa on sen jäsenten identiteeteistä kilpailevia ryhmiä, sitä enemmän on ristiriitaisia näkemyksiä siitä, kuinka yhteiskunnalliset olot tulisi järjestää ja sitä vaikeammaksi yhteiskunnallisten olojen järjestäminen tulee.

Jokainen yhteisö ja yhteiskunta perustuu tietyille arvoille, jotka suurin osa tuon yhteisön tai yhteiskunnan jäsenistä jakaa. Jos yhteinen arvopohja puuttuu, lakkaa yhteisö tai yhteiskunta olemasta. Mielestäni ne arvot, joille suomalainen yhteiskunta perustuu, ovat kansanvaltaisuus eli demokratia, tasa-arvo, jolla tarkoitetaan myös sukupuolten välistä tasa-arvoa sekä usko edistykseen. Uskolla edistykseen tarkoitetaan uskoa siihen, että me itse olemme kohtalomme herroja. Sitä eivät määritä puolestamme sen enempää historia, biologia kuin Jumalakaan. Nuo arvot eivät ole ikuisia, eikä suomalainen yhteiskunta ole niihin aina perustunut, mutta se on toinen asia. Jos me lakkaamme uskomasta tasa-arvoon, demokratiaan ja edistykseen, suomalainen yhteiskunta nykymuodossaan lakkaa olemasta. Maahanmuuttajat joko omaksuvat nuo arvot tai sitten eivät omaksu. Jos omaksuvat, näkyy se luultavasti heidän toiminnassaan eli he alkavat elää kuten me. Jos eivät omaksu, niin sekin luultavasti näkyy heidän toiminnassaan eli he eivät ala elää kuten me.

 

 

1. Maahanmuutto ja sen perustelut

 

Mitä maahanmuutto on ja mitä se ei ole

Kysymys maahanmuutosta on kysymys siitä, kuinka paljon ...