Kansi

Nimiö

KARLA NIEMINEN

OLET HYVÄ TYYPPI

Opas sujuviin ihmissuhteisiin

Kustannusosakeyhtiö Otava

Tekijänoikeudet

© Karla Nieminen ja Kustannusosakeyhtiö Otava

Kansi: Tiia Javanainen

Siluettikuva: iStock / syntika

Tämä on Kustannusosakeyhtiö Otavan vuonna 2017 ensimmäistä kertaa painettuna laitoksena julkaiseman teoksen sähkökirjalaitos.

Teoksen sähköinen jakelu ja osittainenkin kopiointi muuhun kuin lain sallimaan yksityiseen käyttöön ilman tekijänoikeudenhaltijan lupaa on korvaus- ja rangaistusvastuun uhalla kielletty.

ISBN 978-951-1-31131-7

Kustannusosakeyhtiö Otava 2017

Alkusanat

Äidille ja isälle. Olen teidän summanne.

Ihmissuhteet eivät ole tuuripeliä

IHMISSUHTEET EIVÄT OLE TUURIPELIÄ

Puhutaan siitä, mikä toimii. Sanon suoraan, miten voit kehittää itsevarmuuttasi, olla mielenkiintoinen keskustelukumppani ja ystävystyä. Tiedän, miten näissä taidoissa kehitytään, koska minä olen ollut niissä niin huono. Viimeisten 15 vuoden aikana olen lukenut ihmissuhdetaidoista kymmeniä oppaita, keskustellut satojen ihmisten kanssa ja harjoitellut ahkerasti. Olen pitänyt aiheesta erinomaista palautetta saaneita kursseja ja luentoja. Käytännön vinkkieni avulla on solmittu satoja uusia ihmissuhteita ja viihdytty paremmin aiemmissa.

Tutustuminen ja ystävyyssuhteet sujuvat sinulta mukavasti muutaman perusperiaatteen avulla. Kerron, miten käytännössä teet hyvän ensivaikutelman, mitä voit sanoa keskusteluissa ja miten pidät yhteyttä. Sinun ei tarvitse tuntea olevasi se ystävätön hissukka, epätoivoinen deittailija tai työpaikan kummajainen, jollaiseksi olet voinut itsesi tuntea. Tai ehkä olet yleensä ihan messissä, mutta sisälläsi on joskus tunne, ettet löydä yhteyttä muihin ihmisiin. Voin paljastaa, että sama olo on hyvin monella muullakin. Meillä kaikilla on epävarmuuksia ja haasteita ihmissuhteissa.

En väitä, että neuvoni toimivat joka tilanteessa ja sopivat kaikille. On olemassa hienosäätöä ja on olemassa erilaisia ihmisiä, mutta tämän kirjan periaatteilla pääset jo pitkälle. On ihanaa tietää, mitä kannattaa tehdä. Elämä on mukavampaa, kun ei tarvitse jatkuvasti pohtia, mikä kumma oikein menee pieleen. Käytä elämäsi mahdollisuuksien etsimiseen ja niihin tarttumiseen, älä pelkäämiseen ja harmitteluun.

Jos olet täysin ilman ystäviä tai työelämän verkostoja, niin tämä kirja voi muuttaa elämäsi. Jos taas olet tyytyväinen sosiaaliseen elämääsi ja innokas oppimaan lisää, löydät varmasti kirjasta monta ihmissuhteitasi parantavaa oivallusta. Jos flirtti kiinnostaa, niin sinun kannattaa treenata monipuolisesti kaikkia ihmissuhdetaitoja. Puu ei pysy pystyssä, jos siinä on pelkkiä lehtiä ilman runkoa ja oksia. Olen nähnyt ihan riittävästi pelimiesharrastajia ja epärealistisia romantikkoja, joilta ei suju normaali keskustelu kahta minuuttia kauempaa.

Kukaan ei ole ihmissuhdetaidoissa liian hyvä. Aina voi kehittää itseään eteenpäin, oppia uutta ja nauttia siitä. Jos jokin asia on sinulle itsestäänselvyys, iloitse siitä ja ymmärrä, että monelle se ei ole. Saat olla asioista myös eri mieltä kuin minä. Oman itsesi vuoksi keskity lukiessa sinulle uusiin ja hyödyllisiin asioihin.

Hyvien ihmissuhteiden vaikutus elämänlaatuun on huikea. Toivottavasti tästä kirjasta on sinulle paljon hyötyä kotona, töissä ja vapaalla. Kaikkialla elämän eri tilanteissa me olemme pohjimmiltamme ihan samoja ihmisiä. Nauti!

KUKA ON KARLA NIEMINEN

Olen yksin viihtyvä introvertti nörtti ja energinen helposti uusiin ihmisiin tutustuva hauskanpitäjä. Olen analyyttinen huolellinen suorittaja ja sekopäinen baaripöydillä tanssija. Kasvoin Koivukylässä Vantaalla ja opiskelin Otaniemessä Aalto-yliopistossa tuotantotalouden diplomi-insinööriksi. Olen luonteeltani erittäin avulias ja pidän nykyään ihmissuhdetaitokoulutuksia.

Keskustelun aloittaminen uuden ihmisen kanssa oli minulle teini-iässä mahdottoman jännittävää. Loukkasin muita töksäyttelemällä ja itkin iltaisin yksinäisyyttäni. Viimein 2001 sain tarpeekseni pahasta olostani ja etsin kirjoista äärimmäisen käytännöllisiä vinkkejä ihmissuhdetaitojeni kehittämiseksi. Tiedän omasta kokemuksestani, miten näissä taidoissa voi kehittyä.

Opettajana toimin ensin viisi vuotta sähköfysiikan laskuharjoituksissa. Vuonna 2011 perustin Jäänmurtajat Oy ihmissuhdetaitokoulutuksen. Jäänmurtajat järjestää käytännöllisiä kursseja, luentoja ja valmennusta itsevarmuuden kehittämisestä, hyvän ensivaikutelman antamisesta, keskustelutaidoista, ystävystymisestä, flirttailusta ja verkostoitumisesta. Unelmani on, että ihmissuhteet eivät ole sinulle stressaava huolen aihe vaan mahtava ilon tuottaja. Tämä on kirja, jonka olisin itse toivonut voivani lukea avuksi ihmissuhteisiini.

Minulta kysytään joskus, että tuoko ihmissuhdetaitojen osaaminen stressiä. Mielestäni ei, vaan todellakin aivan päinvastoin. Vaikutat aina muihin ihmisiin, tiedostat sen tai et. Minusta on ihana tietää nämä asiat, jolloin voin ottaa ne myös huomioon. Jos et huomaa muiden vihjeitä etkä ymmärrä oman käytöksesi vaikutusta heihin, se ei poista heidän yritystään viestiä sinulle eikä sinun vaikutustasi tilanteeseen. On rentouttavaa tietää, mitä tapahtuu ja miten siihen voi vaikuttaa.

On myös tärkeä ihmissuhdetaito olla armollinen itselleen ja muille. Me kaikki teemme virheitä ja olemme monissa asioissa huonoja. Kaikilla on haasteensa ja kukaan ei aina onnistu.

Tämä on yhden naisen totuus, josta toivon olevan sinulle paljon apua.

Karla Nieminen

Oikea asenne

OIKEA ASENNE

TOIMI RUNSAUDEN MIELENTILASSA

Ihmisestä näkee, millaiset rajat hän on asettanut omille mahdollisuuksilleen. Ihmissuhteet voivat toimia hyvin. Tutustuminen voi olla helppoa. Maailmassa on sinulle paljon upeita ihmisiä ystäviksi. Työtilaisuuksia riittää. Anna itsesi pitää onnistumisia mahdollisina. Siirry runsauden mielentilaan. Takkiin tulee koko ajan, mutta uusi mahdollisuus ja seuraava onnistuminen ovat tulossa. Se voi tapahtua seuraavalla minuutilla tai jossain kaukana edessäpäin, mutta se tulee tapahtumaan. Uusi mahdollisuus on aina olemassa.

Seuraava tai edellinenkään mokasi ei ollut ”se elämäsi tilaisuus”, jonka sitten menit mokaamaan. Ei ole mitään ”elämäsi tilaisuutta”. Sori, että paljastin tämän. Ei ole sitä yhtä ainoaa ystävää, työpaikkaa, miestä tai naista, jota on kaikin voimin tavoiteltava tai josta on pidettävä kiinni kynsin ja hampain. Elämässäsi on ollut ja tulee edelleen olemaan paljon upeita tilaisuuksia tartuttavaksi. Mahdollisuuksia riittää, kun niitä osaa etsiä ja uskaltaa hyödyntää. Jatka jatkuvasti eteenpäin, vaikka ihan hitaasti ja vain ihan vähän kerrallaan. Älä vertaile itseäsi mihinkään muuhun kuin aiempaan itseesi.

Toiminta on keino, millä jatkat eteenpäin. Ei voivottelu, ei loputon suunnittelu, ei ikuisuuksia kestävä syiden pohtiminen, vaan toiminta. On melko samantekevää elämäsi kannalta mikä ei toimi ja miksi se ei toimi. Keskity siihen, mikä mahdollisesti toimii ja kokeile sitä. Kaiken ei tarvitse olla loogista. Ihmissuhteissa harva asia on järkeiltävissä aukottomasti. On aina 20 syytä olla tekemättä, jos niitä alkaa etsiä.

Toimi jatkuvasti. Kun jokin uusi vinkki tuntuu turhalta tai hölmöltä, kyseenalaista vanhat käsityksesi ja kokeile silti. Näin löydät sinulle parhaat toimintatavat, saat hedelmällistä pohdittavaa ja opit nopeasti. Ajattelusi kehittyy harppauksin toiminnan seurauksena. Pelkkä vanheneminen ja omassa päässä eläminen ilman uusia kokemuksia eivät opeta. Tehdyt pikkujututkin vievät koko ajan eteenpäin. Sadoista pienistä kokeiluista kertyy iso upea lopputulos. Luota siihen ja jatka tekemistä.

Mikä edes on tämän ajattelutavan vaihtoehto? Siitä kertomisestakin tulee jo vähän paha olo: mahdollisuuksien näkeminen harvinaisina ja rajallisina. Jatkuva pettymyksien miettiminen ja jossittelu. Uusien mahdollisuuksien torjuminen sen pelossa, että elämä voi ehkä muuttua huonommaksi. Ahdistava roikkuminen ystävissä, työpaikassa ja puolisossa. Pitkät yksinäiset ongelmien pohdinnat ilman helpotusta ja vastauksia. Houkutteleeko se sinua?

ONKO PAKKO MUUTTUA?

Saat olla sellainen kuin haluat. Sinun ei tarvitse totella mitään vinkkejäni. Pue päällesi vaikka päivittäin vihreä kumipuku, sano ihmisille ihan mitä huvittaa ja istu kaikki päivät kotona pelaamassa läpi Steamin nettipelitarjontaa. Sinun ei tarvitse muuttua mitenkään, jos et halua.

Mutta, tässä maailmassa on eräs juju: jokainen päättää vain omasta toiminnastaan, ei muiden reaktioista siihen. Kananmunia ei voi heitellä ihmisten naamaan kaiket päivät ja päättää, etteivät he saa suuttua siitä. Voi valita ärsyttävänsä muita, mutta sitten joutuu kärsimään sen seuraukset. Jos ei halua muuttaa itsessään mitään, ei voi odottaa muutosta myöskään muiden ihmisten suhtautumisessa.

Sinä saat halutessasi muuttua. Voit kehittyä sellaiseksi kuin haluat. Sinun ei tarvitse olla tulevaisuudessa samanlainen kuin olet tänään, jos niin päätät. Jo pienillä muutoksilla saat aikaan suuria vaikutuksia. Se oli minulle ihanan vapauttavaa, kun tajusin, kuinka paljon voin vaikuttaa elämääni. Minun ei tarvitse mennä sinne, minne sattuma minua työntää.

Itse olen pohjimmiltani introvertti, joka väsyy jatkuvasta isoissa ihmisjoukoissa olemisesta ja voi ongelmitta viettää viikkoja yksin. Ei todellakaan tarvitse olla luonteeltaan muiden seurassa koko ajan viihtyvä ekstrovertti, jotta voi kehittää haluamiaan asioita ihmissuhteissaan. Varsinkin tällä somen aikakaudella voi olla sosiaalisesti hyvinkin aktiivinen introverttinäkin. Ihmissuhdetaidot olisivat epäreilu peruste suosia ihmisiä vain, jos ne eivät olisi kaikkien opittavissa.

Ihminen saa muuttua halutessaan, mutta toista ei voi muuttaa. Puhun hyvin vähän siitä, miten muita ihmisiä muutetaan. Voit kouluttaa itseäsi, et kaikkia muita maailman ihmisiä. Voit vaikuttaa muiden reaktioihin sinua kohtaan vain omalla käytökselläsi. Erilainen käytöksesi voi muuttaa ihmisten suhtautumista sinuun tai sitten löydät itsesi viihtymästä ihmisten seu...